Κροατία: Ένταλμα σύλληψης κατά του Ράντιτς

0

Η κυβέρνηση της Κροατίας ανήγγειλε την έκδοση εντάλματος συλλήψεως εις βάρος του πρώην αξιωματικού του γιουγκοσλαβικού στρατού Μίροσλαβ Ράντιτς.

Πριν από μια εβδομάδα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) απήλλαξε τον πρώην αξιωματικό από τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου το 1991.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σαναντέρ χαρακτήρισε «επαίσχυντη» την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία, όμως, είπε ότι αναμένει να ακυρωθεί σε ένα μήνα και ίσως νωρίτερα, μόλις η εισαγγελία του ICTY ασκήσει έφεση.

Η ετυμηγορία του ICTY για τους επονομαζόμενους «τρεις του Βούκοβαρ» ήταν η ακόλουθη: 20 χρόνια κάθειρξη για τον Μίλετα Μρκσιτς, πέντε χρόνια φυλάκιση για τον Βέσελιν Σλιβάντσανιν και αθώωση για τον Ράντιτς.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας μίλησε στη Βουλή της Κροατίας με αφορμή την πρόταση του ακροδεξιού Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων (HSP) για αναστολή του νόμου περί συνεργασίας με τη Χάγη.

Ο Ίβο Σανάντερ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας με το ICTY και η πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε το αίτημα του ακροδεξιού κόμματος.

Σχόλια