Κροατία: Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και μουσικοσυνθέτης στο «τιμόνι» της χώρας

0

Πανεπιστημιακός και μουσικοσυνθέτης είναι ο νέος πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, στη διάρκεια της πενταετούς θητείας του οποίου η χώρα αναμένεται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Γιοσίποβιτς είναι 52 ετών και διδάσκει Ποινικό Δίκαιο, Ποινική Δικονομία και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, από την οποία αποφοίτησε και ο ίδιος το 1980. Στη συνέχεια, πέρασε τις εξετάσεις της Σχολής Δικαστών. Έχει δημοσιεύσει 85 επιστημονικές και ειδικές εργασίες σε κροατικά και διεθνή περιοδικά, είναι μέλος εθνικών και διεθνών ενώσεων νομικών και έχει συνεργαστεί σε αρκετά διεθνή προγράμματα. Ως εμπειρογνώμων του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε στην αξιολόγηση της λειτουργίας σωφρονιστικών καταστημάτων στην Ουκρανία, τη Μογγολία και το Αζερμπαϊτζάν.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή αιχμαλώτων, ενώ μετά τον πόλεμο εκπροσώπησε τη χώρα του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.
Εκτός από ακαδημαϊκός δάσκαλος, ο νέος πρόεδρος της Κροατίας έχει και καλλιτεχνικές ανησυχίες, καθώς είναι μουσικός και συνθέτης. Απόφοιτος της Μουσικής Ακαδημίας του Ζάγκρεμπ, έχει συνθέσει περίπου 50 μελωδίες για διάφορα μουσικά όργανα, τις οποίες ερμηνεύουν Κροάτες και ξένοι καλλιτέχνες, και έχει συλλέξει πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU).
Η σχέση του με την πολιτική ξεκίνησε το 1980, όταν έγινε μέλος της Ένωσης Κομμουνιστών Κροατίας. Μετά την «πτώση του Τείχους», συμμετείχε στον μετασχηματισμό της Ένωσης σε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Ωστόσο, το 1994 αποχώρησε από την πολιτική κονίστρα και επανήλθε πριν από επτά χρόνια, κατόπιν προσκλήσεως του τότε αρχηγού του SDP, Ίβιτσα Ράτσαν. Αναδείχθηκε αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αλλά παρέμεινε ανεξάρτητος ως το 2008, οπότε επέστρεψε επισήμως στους σοσιαλδημοκράτες.

Σχόλια