Κροατία: Λύση σύμβασης εργασίας λόγω απόπειρας αυτοκτονίας εργαζομένης

0

Δικαστήριο της Κροατίας αποφάσισε τη λύση της σύμβασης εργασίας 28χρονης, κρίνοντας ότι έχασε την εμπιστοσύνη του εργοδότη της, διότι διέπραξε απόπειρα αυτοκτονίας, κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας της, ως καθαρίστρια σε δικαστήριο.
 
Η 28χρονη καθαρίστρια Ιβάνα Μούχαρ, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει τον περασμένο Απρίλιο πηδώντας από τη στέγη του δικαστηρίου του Σάμομπορ, μιας μικρής πόλης κοντά στο Ζάγκρεμπ, όπου εργαζόταν και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε ψυχιατρείο στο Ζάγκρεμπ.

Τον περασμένο μήνα, το δικαστήριο αποφάσισε να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας της κ. Μούχαρ, υποστηρίζοντας ότι η απόπειρα διεπράχθη «κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας, ενώ δεν εκπλήρωνε τα καθήκοντά της».
Με αυτόν τον τρόπο η κ. Μούχαρ «διέπραξε μια σοβαρή παραβίαση των εργασιακών της υποχρεώσεων» και «απώλεσε την εμπιστοσύνη του εργοδότη της», σύμφωνα με αποσπάσματα της απόφασης του δικαστηρίου που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του συνδικάτου.

Ο Γενικός Γραμματέας του συνδικάτου των εργαζομένων στο δημόσιο, Σίνισα Κούχαρ, δήλωσε σχετικά: «Η φτωχή γυναίκα κατηγορείται ότι δεν καθάρισε το εσωτερικό του δικαστηρίου πριν αποπειραθεί να αυτοκτονήσει, γεγονός που της στοίχισε την εμπιστοσύνη των εργοδοτών της», ενώ χαρακτήρισε την απόφαση της απόλυσης «σκληρή και παράλογη».