Κροατία: Νέα μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος

0

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση και πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης της Κροατίας.

Ο Ιβάν Σιμόνοβιτς δήλωσε στο κοινοβούλιο της Κροατίας ότι τα δικαστήρια πρόκειται να επισπεύσουν την εκδίκαση υποθέσεων για το οργανωμένο έγκλημα και επεσήμανε ότι θα βελτιωθεί το πρόγραμμα προστασίας των μαρτύρων.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός τόνισε ότι το πρόβλημα χρειάζεται επέμβαση με “νυστέρι”, διότι θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και το μέλλον της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα προτείνει νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των εγκληματιών.

“Με αυτόν τον τρόπο θα πλήξουμε την μαφία εκεί που πονάει περισσότερο. Στο πορτοφόλι της”, είπε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς.

Στις 23 Οκτωβρίου ο ιδιοκτήτης και πρώην αρχισυντάκτης της ανεξάρτητης εβδομαδιαίας εφημερίδας Nacional, Ίβο Πούκανιτς, καθώς και ένας εργαζόμενος στην εφημερίδα, σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Στις 6 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στο κεφάλι η 26χρονη κόρη του γνωστού δικηγόρου, Ζβόνιμιρ Χόντακ. Ο φόνος έγινε στο κτήριο όπου διέμενε η 26χρονη, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σε μικρή απόσταση από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας του Ζάγκρεμπ.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Χόντακ ήταν συνήγορος του πρώην στρατηγού Βλάντιμιρ Ζάγκορετς ο οποίος κατηγορείται από την κροατική δικαιοσύνη για υπεξαίρεση διαμαντιών αξίας μεγαλύτερης των 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία του είχαν δοθεί ως εγγύηση για αγοραπωλησία όπλων τη δεκαετία του 1990.

Σχόλια