Κύπρος: Αντιφατικές δηλώσεις της Λίντα Όραμς στον απόηχο της απόφασης του βρετανικού Εφετείου

0

Αντικρουόμενες μεταξύ τους δηλώσεις της Λίντα Όραμς φιλοξένησαν χθες η αγγλόφωνη εφημερίδα της Λευκωσίας «Cyprus Mail» και η τουρκοκυπριακή «Κιμπρίς» αναφορικά με τα επόμενα βήματα του ζεύγους Όραμς σε σχέση με την κατεδάφιση της βίλας του στην κατεχόμενη Λάπηθο, κατ’ εφαρμογήν της προχθεσινής απόφασης βρετανικού Εφετείου.
Το δικαστήριο έκρινε ότι το ζευγάρι πρέπει να κατεδαφίσει τη βίλα που έχτισε σε έκταση που είχε «αγοράσει» από Τουρκοκύπριο στα Κατεχόμενα και η οποία ανήκε στον Μελέτη Αποστολίδη, δικαιώνοντας τον Ελληνοκύπριο, ο οποίος θα ξανακερδίσει την περιουσία του.
Μιλώντας στη «Cyprus Mail», η κ. Όραμς αναφέρει ότι με τον σύζυγό της θα συμβουλευτούν τους δικηγόρους τους και, κατά πάσα πιθανότητα, θα ζητήσουν να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης της πολυτελούς κατοικίας που έχτισαν στην περιουσία του κ. Αποστολίδη. Ωστόσο, στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς» η ίδια φέρεται να δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν να καταστρέψει τη ζωή τους» και ότι έχουν αποφασίσει με τον σύζυγό της να κάνουν «ό,τι περνά από το χέρι τους, για αναχαιτίσουν την υλοποίηση της απόφασης».
Η απόφαση του βρετανικού Εφετείου χαρακτηρίζεται εξόχως σημαντική, καθώς –σε συνδυασμό με τη γνωμάτευση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την υπόθεση– δημιουργείται δεδικασμένο για τους Βρετανούς και άλλους Ευρωπαίους αγοραστές ακινήτων στα Κατεχόμενα, όπως επίσης και για τις αγορές και επενδύσεις που έχουν γίνει από Τούρκους πολίτες. Εκτιμάται ότι 14.000 αλλοδαποί έχουν αγοράσει ακίνητα στα Κατεχόμενα, κυρίως επί ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Σχόλια