Κύπρος: Απόφαση – σταθμός για αγνοούμενο ελληνοκύπριο

0

Καταδικαστική για το Δημόσιο ήταν η απόφαση κυπριακού Δικαστηρίου στην υπόθεση του μέχρι πρότινος αγνοουμένου Χριστοφή Βασιλείου Πασιά, ο οποίος βρισκόταν θαμμένος στο κοιμητήριο Λακατάμιας από το 1974 και τα λείψανά του ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA το 1999.
Το Κυπριακό κράτος καταδικάστηκε καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν προέβη σε αποτελεσματική και ολοκληρωμένη έρευνα για την τύχη του αγνοουμένου, αφήνοντας για 26 χρόνια σε αβεβαιότητα την οικογένεια του. Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται ότι ενώ υπήρχαν τάφοι αγνώστων πεσόντων στο κοιμητήριο Λακατάμιας, εντούτοις το κράτος παρέμεινε αδρανές και παρέλειψε να διερευνήσει την υπόθεση.
Την παράλειψη αυτή του κυπριακού κράτους, το δικαστήριο την ερμηνεύει ως ισοδύναμη εξευτελιστικής και ταπεινωτικής μεταχείρισης των οικείων του αγνοουμένου.
Για τον λόγο αυτό, το δικαστήριο επιδίκασε στη σύζυγο του αγνοούμενου 50 χιλιάδες ευρώ και από 25 χιλιάδες ευρώ σε κάθε ένα από τα παιδιά του, ως αποζημιώσεις για την ψυχική τους ταλαιπωρία.
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι αποτελεί εξέλιξη που υποδεικνύει το χρέος της πολιτείας απέναντι στις οικογένειες των αγνοουμένων.

Σχόλια