Κύπρος: Αποζημίωση 27 εκατομμυρίων ευρώ σε Ελληνοκύπριους από την «Επιτροπή Αποζημιώσεων» του ψευδοκράτους

0

Αποζημίωση-μαμούθ ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ επιδίκασε η αποκαλούμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο σε δύο Ελληνοκύπριους, προσπαθώντας να προλάβει περαιτέρω εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση.
Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, οι αποζημιώσεις θα δοθούν από την Τουρκία στον Ελληνοκύπριο Νίκο Σεβέρη και ακόμα έναν Ελληνοκύπριο επιχερηματία, ο οποίος δεν κατονομάζεται, και αφορούν σε εκτάσεις στη Μόρφου, τη Λευκωσία και την Κερύνεια. Όπως επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές, η απόφαση στοχεύει στη βελτίωση της εικόνας της Τουρκίας στο εξωτερικό, σε μια περίοδο που η γειτονική χώρα διατείνεται ότι επιθυμεί άμεση λύση του Κυπριακού. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι αυτή καθαυτή η απόφαση και, κυρίως, το ύψος της αποζημίωσης που επιδικάζει στοχεύουν στο να δελεάσουν τους Ελληνοκυπρίους και να τους ωθήσουν να προσφεύγουν μελλοντικά στην «Επιτροπή» για τα περιουσιακά τους ζητήματα, αντί στο ΕΔΑΔ.
Πάντως, στα Κατεχόμενα δεν έλειψαν οι αντιδράσεις: το κόμμα Εθνικής Ενότητας χαρακτήρισε «πολιτική και οικονομική αυτοκτονία» την απόφαση και επέκρινε την κυβέρνηση Ερντογάν για κινήσεις που στοχεύουν στον διεθνή εντυπωσιασμό.

Σχόλια