Κύπρος: Διορισμοί δικαστών και εκσυγχρονισμός της δικαιοσύνης

0

Την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων στα Επαρχιακά Δικαστήρια, προς διευκόλυνση του δικαιοδοτικού έργου, ζήτησε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Ιωνάς Νικολάου.

Πρόκειται ειδικότερα για την πλήρωση έξι θέσεων Επαρχιακών Δικαστών, δύο ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και δύο προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου, προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής αριθμός δικαστών για την εκδίκαση του μεγάλου όγκου των εκκρεμών υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιούλιο, σημειώθηκαν προστριβές ανάμεσα στο δικαστικό σώμα της Κύπρου και στο κυπριακό κοινοβούλιο, καθώς ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κύπρου, Δ. Χατζηχαμπής, είχε καταγγείλει την καθυστέρηση πλήρωσης εγκεκριμένων δικαστικών θέσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Κύπρου πρέπει να υπάρχουν 74 δικαστές και σήμερα υπηρετούν 68.

Επιπλέον, ο υπουργός ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο για την άμεση προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Νικολάου, η πρόταση αυτή έχει ως στόχο τη δημιουργία συστήματος, με το οποίο θα επιτρέπεται η καταχώρηση και διαχείριση υποθέσεων μέσω διαδικτύου, θα εξοικονομηθούν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό, θα επιταχυνθεί και θα βελτιωθεί η λειτουργία των δικαστηρίων και θα αυξηθεί ο βαθμός προσβασιμότητας του πολίτη στο δικαστήριο, δικαίωμα που το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, στα πλαίσια αναβάθμισης της κυπριακής δικαιοσύνης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, ανακοίνωσε την προώθηση νομοσχεδίου για τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου. Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην αρμόδια Νομική Υπηρεσία προς νομοτεχνική επεξεργασία και «αναμένεται να βελτιώσει τον τρόπο απονομής της δικαιοσύνης σχετικά με τις προσφυγές, τόσο σε πρώτο, όσο και σε δεύτερο βαθμό».
 

Σχόλια