Κύπρος και Ρωσία καταδικάστηκαν από το ΕΔΑΔ για εμπορία ανθρώπων

0

Ο ύποπτος θάνατος μιας νεαρής Ρωσίδας λίγες ημέρες αφότου προσελήφθη σε καμπαρέ της Κύπρου προκάλεσε την καταδίκη της Κύπρου και της Ρωσίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εμπορία ανθρώπων.
Η υπόθεση που εξέτασε το ΕΔΑΔ έχει ως εξής: η 20χρονη Οξάνα Ράντσεβα έφθασε στο νησί της Αφροδίτης τον Μάρτιο του 2001 με βίζα καλλιτέχνη, για να εργαστεί σε καμπαρέ. Ωστόσο, ύστερα από μόλις τρεις ημέρες δουλειάς, εγκατέλειψε το κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης του την εντόπισε σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Λεμεσού, την οδήγησε στην Αστυνομία και την κατήγγειλε ως παράνομη μετανάστη για να απελαθεί. Οι αστυνομικές αρχές δεν βρήκαν κανένα στοιχείο σε βάρος της, έτσι αφέθηκε ελεύθερη. Ο ιδιοκτήτης του καμπαρέ την πήρε μαζί του και της εξασφάλισε στέγη στο διαμέρισμα μιας από τις υπαλλήλους του, στον 6ο όροφο πολυκατοικίας της Λεμεσού. Νωρίς το πρωί της επόμενης ημέρας, το πτώμα της νεαρής γυναίκας βρέθηκε στο πεζοδρόμιο, ενώ ένα πάπλωμα κρεμόταν από το περβάζι του παραθύρου. Σύμφωνα με την Κυπριακή Αστυνομία, ο θάνατος της γυναίκας προκλήθηκε εξαιτίας τυχαίας πτώσης από το παράθυρο.
Με βάση αυτά τα περιστατικά, το ΕΔΑΔ κατέληξε ομόφωνα στην απόφαση ότι στην υπό εξέταση υπόθεση παραβιάστηκε από τις δύο χώρες το άρθρο 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων. Έτσι, η Λευκωσία κλήθηκε να καταβάλει 40.000 ευρώ στον πατέρα του θύματος και η Μόσχα 2.000 ευρώ για ηθική βλάβη.
Να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση, σε μια σπάνια για τα δεδομένα του ΕΔΑΔ κίνηση, προέβη σε μονομερή δήλωση και αναγνώρισε πλήρως ότι έχει άδικο, ενώ ανακοίνωσε ότι διορίστηκαν τρεις εμπειρογνώμονες για να διερευνήσουν τον θάνατο της 20χρονης.

Σχόλια