Κύπρος: Προειδοποίηση των δικαστών στη νομοθετική εξουσία

0

Μία ακόμα σύγκρουση της δικαστικής με τη νομοθετική εξουσία καταγράφηκε στην Κύπρο, με σημείο τριβής το «πάγωμα» πλήρωσης δέκα θέσεων δικαστών, παρότι αυτές είχαν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι δικαστές εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυπριακή Βουλή, ζητώντας άμεση πλήρωση των θέσεων, υπενθυμίζοντας και υπογραμμίζοντας τη συνταγματική αρχή της μη επέμβασης της νομοθετικής εξουσίας στη δικαστική.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου, Δ. Χατζηχαμπής, με επιστολή που απέστειλε στο κυπριακό κοινοβούλιο, έκανε λόγο για «σοβαρό πολιτειακό ζήτημα», επισημαίνοντας ότι η μη πλήρωση δικαστικών θέσεων, αντιστοιχεί με τη μη πλήρωση κενουμένων υπουργικών ή βουλευτικών θέσεων. Επιπρόσθετα ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός τόνισει, ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ανέβαλε την εξέταση του θέματος της πλήρωσης των εγκεκριμένων θέσεων χωρία καμία αιτιολογία, τη στιγμή μάλιστα που από τις αρχές του 2012 έχει κενωθεί μεγάλος αριθμός θέσεων σε όλες τις βαθμίδες της δικαστικής εξουσίας, οι οποίες έχουν παραμείνει κενές. Τέλος, ο κ. Χατζηχαμπής προειδοποίησε ότι η μη πλήρωση των θέσεων θα πλήξει την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων και τη λειτουργία της δικαιοσύνης ως ανεξάρτητης εξουσίας, ενώ εξέφρασε την πρόθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου να επιληφθεί της υπόθεσης, εάν δεν εισακουστούν τα αιτήματα των δικαστικών λειτουργών.