Κύπρος : Πρόταση συστήματος «Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης»

0

Την πρόθεσή του να επιταχύνει τις διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης μέσω ενός συστήματος e – justice, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης κ.Ιωνάς Νικολάου, μετά και τη σχετική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Παράλληλα γνωστοποίησε τα σχέδια του υπουργείου περί άμεσης προώθησης της δημιουργίας διοικητικού δικαστηρίου, με αρμοδιότητα πρώτου βαθμού επί των ενστάσεων, που μέχρι σήμερα εκδικάζονταν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου.

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα και το σύστημα e- justice, προβλέπεται να λάβει τη μορφή συγκεκριμένων λογισμικών εφαρμογών και ψηφιακής πλατφόρμας, που θα επιτρέπουν την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, εξαλείφοντας τις χρονοβόρες, γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος.

Επιπλέον, ο κ. Νικολάου δήλωσε ότι προωθείται η αυτόματη καταγραφή των πρακτικών των δικαστηρίων (στενοτύπηση), σύστημα το οποίο έχει επιτυχώς εφαρμοστεί στο Κακουργιοδικείο. Ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης του συνόλου των δικαιοδοτικών διαδικασιών, τονίζοντας ότι «έτσι θα εξοικονομηθεί χρόνος και προσωπικό» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη «να εγκαταλειφθούν οι νοοτροπίες του παρελθόντος»

Σχόλια