Κύπρος: Προχωρά η νομική διαδικασία για τις βρετανικές αποζημιώσεις σε αγωνιστές της ΕΟΚΑ

0

Προχωρά σταδιακά η νομική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση των βρετανικών αποζημιώσεων σε πρώην αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι οποίοι υπέστησαν βασανιστήρια στα βρετανικά κρατητήρια, κατά τη διάρκεια της αγγλικής κατοχής του νησιού.

Το Σεπτέμβριο αναμένεται στην Κύπρο η άφιξη εκπροσώπου του βρετανικού δικηγορικού γραφείου που έχει αναλάβει την υπόθεση διεκδίκησης αποζημιώσεων από τη βρετανική κυβέρνηση. Το δικηγορικό γραφείο “KJ Conroy” στο Birmingham, έχει ήδη προβεί στο πρώτο βήμα που ορίζεται από το βρετανικό νομικό σύστημα, στη διαδικασία αίτησης αποζημίωσης για οκτώ αιτούντες. Έχουν αποσταλεί στη βρετανική κυβέρνηση ισάριθμες επιστολές (letter of claim), στις οποίες παρατίθενται οι καταγγελίες με βάση τις οποίες δύο γυναίκες και έξι άνδρες, μέλη της ΕΟΚΑ, προτίθενται να καταθέσουν αγωγή κατά της Βρετανίας. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η βρετανική κυβέρνηση, ως εναγόμενος, έχει προθεσμία έξι μηνών, προκειμένου να εξετάσει τη βασιμότητα των καταγγελιών, με τις πρώτες πληροφορίες να θέλουν το Λονδίνο να μην αναγνωρίζει τις κατηγορίες. Ως εκ τούτου, δεν πιθαναλογείται κάποιος διακανονισμός ή συμβιβασμός, πριν κατατεθούν οι σχετικές αγωγές.

Ο πληρεξούσιος βρετανός δικηγόρος κ. David Conroy εκτιμά, ότι η αρνητική στάση της βρετανικής κυβέρνησης «δεν είναι συνετή», καθώς υφίσταται προηγούμενο σε βάρος της, από την υπόθεση αποζημιώσεων σε μέλη της φυλής Μάου-Μάου στην Κένυα, για βασανισμό τους από βρετανούς αποικιοκράτες. Στην εν λόγω υπόθεση, αν και η βρετανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί αρχικά τις κατηγορίες, τελικά προχώρησε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, δικαιώνοντας τους καταγγέλοντες. «Από νομική άποψη η υπόθεση των Κυπρίων πελατών μου θεωρώ ότι είναι δυνατή», πρόσθεσε ο Βρεειτανός δικηγόρος, εκτιμώντας ότι είναι πολύ πιθανό η κυπριακή υπόθεση να ακολουθήσει τα χνάρια αυτής των Μάου-Μάου. Η επιχειρηματολογία της πλευράς των εναγόντων αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο όταν ολοκληρωθεί στη Γενεύη η εξέταση εγγράφων της εποχής από επιθεωρητές του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στα οποία καταγράφονται λεπτομερώς περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.
 

Σχόλια