Λευκορωσία: Έκκληση του ΟΗΕ, για απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων

0

Σε νέα έκθεση του Ειδικού Ανταποκριτή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λευκορωσία, Miklós Haraszti, επισημαίνεται ότι στη χώρα συνεχίζεται το φαινόμενο της καταδίκης και φυλάκισης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Στην εν λόγω έκθεση, παρατίθενται πρόσφατα παραδείγματα κρατουμένων, των οποίων οι ποινές αυξήθηκαν ή χειροτέρευσαν οι συνθήκες κράτησης τους, και πραγματοποιείται έκκληση για την απελευθέρωση και την πλήρη αποκατάστασή τους.

«Κατά το τρέχον έτος, οι αρχές επέλεξαν σε αρκετές περιπτώσεις την αύξηση της διάρκειας της ποινής αρκετών πολιτικών κρατουμένων, ή την επιβολή σκληρότερων συνθηκών κράτησης», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Ο M.Haraszti διορίστηκε στη θέση του Ειδικού Ανταποκριτή για την κατάσταση των δικαιωμάτων στη Λευκορωσία το 2012, και έχει ασκήσει έντονη κριτική στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και σωφρονισμού της χώρας. Το περασμένο έτος επεσήμανε την ανάγκη κατάργησης της θανατικής ποινής, επικαλούμενος τη μη διασφάλιση του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη και τις πολιτικά υποκινούμενες δικαστικές αποφάσεις.