Λονδίνο: Καταδίκη για τους πέντε που συνέδραμαν στις επιθέσεις της 21ης Ιουλίου 2005

0

Βρετανικό δικαστήριο καταδίκασε τους πέντε που βοήθησαν τους οργανωτές των αποτυχημένων τρομοκρατικών επιθέσεων της 21ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο.

Ο Μουχεντίν Αλί, ο Γουαμπί Μοχάμεντ, ο Ισμαήλ Αμπντουραχμέν, ο Σιράτζ Αλί και ο Αμπντούλ Σερίφ καταδικάστηκαν σε ποινές μεταξύ επτά και 17 ετών για το ότι προσέφεραν κρησφύγετο και διαβατήρια και για απόκρυψη πληροφοριών από τις αστυνομικές αρχές.

Δύο από τους κατηγορούμενους είναι αδελφοί των βασικών οργανωτών της επίθεσης και κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να τους φυγαδεύσουν στο εξωτερικό αμέσως μετά την επίθεση ή να τους κρύψουν από τις αρχές σε φιλικά σπίτια.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αλί και ο Μοχάμεντ γνώριζαν για την ύπαρξη του τρομοκρατικού δικτύου πριν από την διενέργεια της επίθεσης.
Στην κατάθεσή του ο Πίτερ Κλαρκ, βοηθός επιθεωρητής της Σκότλαντ Γιάρντ, επεσήμανε ότι οι κατηγορούμενοι επιθυμούσαν μία επανάληψη των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 οπότε και σκοτώθηκαν περισσότερα από 50 άτομα. «Μόνο από τύχη απέτυχαν», επισήμανε ο Κλαρκ.

Ο δικαστής Γούρσλει τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι δεν έδειξαν μετάνοια αλλά και ότι οι ποινές που έχει στη διάθεσή του το δικαστήριο είναι «ανεπαρκείς για το μέγεθος της επίθεσης».

Οι τέσσερις οργανωτές της επίθεσης της 21ης Ιουλίου 2005 καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2007.

Σχόλια