Μ. Βρετανία: Δημιουργία βρεφών με DNA από τρεις ανθρώπους

0

Η Βρετανία είναι από χθες η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου είναι νόμιμη η δημιουργία βρεφών τα οποία διαθέτουν γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους. Η σχετική νομοθεσία πέρασε από τη Βουλή των Κοινοτήτων με ψήφους 382 υπέρ και 128 κατά.

Πρόκειται για μια σύνθετη μορφή τεχνητής γονιμοποίησης, η οποία στοχεύει στο να αποτρέψει τη μετάδοση σοβαρών κληρονομικών ασθενειών από τη μητέρα στον γιο της. Η τεχνική που επιτρέπει τη δημιουργία εμβρύων με γενετικό υλικό τριών ανθρώπων υλοποιείται με το συνδυασμό του γενετικού υλικού των δύο γονέων με τα μιτοχόνδρια κάποιας άλλης γυναίκας. Ετσι, δημιουργούνται έμβρυα των οποίων το 0,1% του γενετικού υλικού προέρχεται από τη δεύτερη γυναίκα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και η Αγγλικανική εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μέθοδο η οποία δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε ηθική. Επίσης, πολλοί επιστήμονες διαφωνούν με τα συμπεράσματα των μελετών για την ασφάλεια της συγκεκριμένης τεχνικής.

H μελέτη και η αξιολόγηση της μεθόδου από το Συμβούλιο Βιοηθικής καθώς και ο δημόσιος διάλογος από τον ρυθμιστικό φορέα των θεμάτων ανθρώπινης γονιμότητας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία βρεφών με γενετικό υλικό από τρεις ανθρώπους είναι ηθικώς παραδεκτή. Για την θέση της σε ισχύ, το σχετικό νομοθέτημα πρέπει πλέον να εγκριθεί και από τη Βουλή των Λόρδων, όπου είναι πιθανό να περάσει.
 

Σχόλια