Μ. Βρετανία: Περικοπές στους διορισμούς συνηγόρων από το κράτος

0

Η πρόθεση της κυβέρνησης της Μεγάλης Βρετανίας να περικόψει από τις 1.600 σε 527, τις θέσεις των αυτεπάγγελτα διοριζόμενων από το κράτος συνηγόρων υπεράσπισης σε ποινικές δίκες στην Αγγλία και την Ουαλία έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του νομικού κόσμου, που απειλεί με την μαζική άσκηση προσφυγών κατά των νέων μέτρων.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι του ποινικού δικαίου, οι οποίοι φοβούνται την αύξηση των περιπτώσεων κακοδικίας λόγω των μέτρων, δηλώνουν ότι θα προσφύγουν κατά του νομοσχεδίου για τη μείωση του αριθμού των δικηγόρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα νομικής βοήθειας, που λειτουργεί σε δικαστήρια και αστυνομικά τμήματα της χώρας. ‘Αλλωστε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ηττηθεί δικαστικά επτά φορές σε υποθέσεις που αφορούσαν τον περιορισμό της νομικής βοήθειας στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Οι οργανώσεις των δικηγόρων,που διαμαρτύρονται κατά των περικοπών, υποστηρίζουν ότι ο νέος τρόπος διορισμού συνηγόρων υπεράσπισης από το κράτος προκαλεί αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ των δικηγόρων, ευνοώντας τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες έναντι των μικρότερων σε αριθμό δικηγορικών γραφείων. Όπως δηλώνουν χαρακτηριστικά, η δίκαιη υπεράσπιση θα αποτελεί πλέον θέμα τύχης, ενώ η υπεράσπιση ενός κατηγορουμένου θα εξαρτάται από τα περιθώρια κέρδους του δικηγόρου από μια υπόθεση και όχι από την ίδια την ουσία της κατηγορίας και την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου.
 

Σχόλια