Μαλάουι: Κατάργηση των γάμων ανηλίκων

0

Ο Πρόεδρος του Μαλάουι, Peter Mutharika, ενέκρινε νομοσχέδιο, με το οποίο η νόμιμη ηλικία γάμου ορίζεται πλέον στα 18, και όχι στα 16 έτη. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της χώρας πριν από δύο μήνες, παρά τις αντιδράσεις μερίδας συντηρητικών.

Με το σχετικό νόμο καθιερώνεται επίσης η νόμιμη μοίρα για τις χήρες, ενώ μέχρι πρότινος ήταν απαραίτητη η ύπαρξη διαθήκης του συζύγου. Επιπλέον, ορίζεται ότι εάν ένα ζευγάρι ανηλίκων αποκτήσει παιδί, η οικογένεια του αγοριού θα είναι υπεύθυνη για τα έξοδα ανατροφής του παιδιού, μέχρι να μπορέσουν να τα αναλάβουν οι γονείς του.

Τοπικές και ξένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν υποστηρίξει την κατάργηση των γάμων ανηλίκων, ισχυριζόμενες ότι οι γάμοι ανηλίκων κοριτσιών «παγιδεύουν τα κορίτσια, τις οικογένειες τους και την κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο φτώχειας».

“Όταν τα κορίτσια μπουν στην εφηβεία, η οικογένεια τους θεωρεί ότι είναι έτοιμα για γάμο. Πολλοί γονείς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα εκπαίδευσης των παιδιών τους, επιλέγοντας να τα παντρέψουν για να απαλλαγούν από το βάρος”, δήλωσε η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Milliam Chilemba.