Μάρτυρες Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον στη δίκη πληροφοριοδότη του Wikileaks

0

Ο συνήγορος του στρατιωτικού κατέθεσε λίστα με τους 32 μάρτυρες υπεράσπισης που πρόκειται να καλέσει, μνημονεύοντας ανάμεσά τους τον Πρόεδρο Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον.Παρότι, για ευνόητους λόγους, το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν αποκαλύπτει τα ονόματα των μαρτύρων υπεράσπισης, από τις περιγραφές των προσώπων προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι δύο από αυτούς είναι οι γνωστοί πολιτικοί. Για παράδειγμα, ένας μάρτυρας υπεράσπισης φέρεται να δήλωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε τους ιδιώτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να τον ερμηνεύουν όπως θέλουν.Ο Μάνινγκ παρέβη το νόμο».

Τη γνωστή αυτή δήλωση δεν είχε κάνει άλλος από τον Ομπάμα τον Απρίλιο του 2011. Από την άλλη η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται ότι θα κληθεί να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που είχαν οι αποκαλύψεις στα αμερικανικά συμφέροντα. Ζητούμενο είναι να διευκρινιστεί κατά πόσον οι αποκαλύψεις, όσο ντροπιαστικές ή επιζήμιες για την εικόνα των ΗΠΑ και αν ήταν, έβλαψαν πράγματι την πορεία της αμερικανικής διπλωματίας ή την εξωτερική πολιτική της χώρας.Αναμφίβολα οι συγκεκριμένοι επιφανείς μάρτυρες έχουν κληθεί από τον συνήγορο του Μάνινγκ σε μια προσπάθεια δυναμικής αντεπίθεσης στο σκληρό κατηγορητήριο και προσέλκυσης ακόμη μεγαλύτερης δημοσιότητας για τον πελάτη του.

Ο Μάνινγκ κατηγορείται για βαρύτατα παραπτώματα, όπως συνεργασία με τον εχθρό, διαρροή στρατιωτικών αρχείων εν γνώσει του κινδύνου να περιέλθουν σε χέρια εχθρών, απάτη και παραβίαση του στρατιωτικού κώδικα. Η επαπειλούμενη ποινή είναι ισόβια κάθειρξη.

Σχετικό Έγγραφο