Μαυροβούνιο: Έρευνα σε βάρος στρατιωτικών για εγκλήματα πολέμου

0

Αίτημα για διεξαγωγή έρευνας σε βάρος 12 πρώην εφέδρων της στρατιωτικής μονάδας της Ποντγκόριτσα, υπέβαλε η γενική εισαγγελία του Μαυροβουνίου.

Οι 12 πρώην έφεδροι θεωρούνται ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος αμάχων στα σύνορα με το Κόσοβο το 1999 στη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ βαρύνονται με αδικήματα τα οποία αφορούν σε παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων, για απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος Αλβανών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μαυροβουνίου Βέλια Μούριτς «οι ύποπτοι από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1998 στην περιοχή του όρους Χάιλε και των χωριών Μπέσνικ, Μπαλότιτσε, Ντάτσιτσε, Γκόρνι και Ντόνι Μπουκέλι και Καλουτζέρσκι λαζ, χωρίς αφορμή και με αποκλειστικά κίνητρα εθνικιστικούς λόγους δολοφόνησαν 21 άμαχους Αλβανούς».

Ο κ. Μούριτς ανέφερε ότι η Επιτροπή για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με αντίστοιχη Επιτροπή της πόλης Πετς είχαν καταθέσει νωρίτερα στο γενικό εισαγγελέα του Μαυροβουνίου μήνυση κατά αγνώστων μελών του στρατού για την υπόθεση δολοφονίας αμάχων στα σύνορα με το Κόσοβο.

Σχόλια