Μαυροβούνιο: Έρευνες για τις απελάσεις του 1992

0

Ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ποντγκόριτσα κατέθεσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, σχετικά με τις απελάσεις μουσουλμάνων και Σέρβων της Βοσνίας από το Μαυροβούνιο στις σερβοκρατούμενες περιοχές της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, τον Μάιο του 1992.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, ο κ. Τζουκάνοβιτς, ο οποίος και εκείνη την περίοδο ήταν πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεσή της για μια τέτοια κίνηση.

Απέδωσε τα όσα συνέβησαν σε «σύγχυση μιας ομάδας αξιωματικών της αστυνομίας» εκείνη την περίοδο.

Περίπου 150 μουσουλμάνοι και Σέρβοι πρόσφυγες της Βοσνίας που κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο απελάθηκαν και παραδόθηκαν στα «χέρια» των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, που τελούσαν την περίοδο εκείνη υπό τις διαταγές του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Η πρώτη δικαστική έρευνα για τις απελάσεις αυτές διεξήχθη περίπου μια δεκαετία και πλέον μετά τη διάπραξη των εγκλημάτων αυτών.

Η έρευνα στράφηκε κατά πέντε προσώπων, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Μίλισλαβ Μάρκοβιτς, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Εκτός του κ. Τζουκάνοβιτς, για την ίδια υπόθεση κατέθεσε ενώπιον των δικαστικών αρχών και ο Σβέτοζαρ Μάροβιτς, μέλος της προεδρίας της τότε Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι άκουσε γι αυτές τις απελάσεις σε συνάντηση που είχε με τον τότε πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και τον τότε πρόεδρο της βουλής Ρίστο Βούκσεβιτς.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι κατά τη συνάντηση αυτή είχε αποφασιστεί να σταματήσουν πλήρως οι απελάσεις.

Στον αντίποδα, ο κ. Μάροβιτς υποστήριξε πως δεν είχε ακούσει ποτέ τίποτα γι αυτή την υπόθεση.

Σχόλια