Μάχη στις δικαστικές αίθουσες για την πολυγαμία στον Καναδά

0

Να κρίνει αν η απαγόρευση της πολυγαμίας παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία, καλείται το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας. Οι εισαγγελικές αρχές του Καναδά που κίνησαν τη διαδικασία θέτουν το ζήτημα, όπως αυτό εγείρεται από αιρετική εκκλησία των Μορμόνων, που επιτρέπει στους άνδρες να έχουν πολλές συζύγους στον οικισμό τους στην Καναδική Βρετανική Κολομβία από τα τέλη της δεκαετίας του 1940.
Οι ακροάσεις έχουν ήδη αρχίσει, προκειμένου να αποφανθεί το δικαστήριο αν ο νόμος κατά της πολυγαμίας συγκρούεται εμμέσως με τις συνταγματικές επιταγές για την προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.
«Σήμερα έχουμε μία πολύ καλύτερη αξιολόγηση για την κοινωνική βλάβη από την πολυγαμία», δήλωσε ο δικηγόρος Κρεγκ Τζόουνς, εκπρόσωπος του υπουργού Δικαιοσύνης της Βρετανικής Κολομβίας, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Επαρχίας.
Η δικαστική διερεύνηση του ζητήματος αναμένεται να διαρκέσει πάνω από δύο μήνες και έχει προκαλέσει παρεμβάσεις από υπερασπιστές των θρησκευτικών ελευθεριών και της ελευθερίας του λόγου, από ομάδες προστασίας των παιδιών, από την επαρχιακή κυβέρνηση και την ίδια τη συγκεκριμένη εκκλησία των μορμόνων.
Η εκκλησία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ζήτημα που δεν μπορεί να τεθεί υπό απαγόρευση καθώς τα μέλη της, οπαδοί της πολυγαμίας, προστατεύονται από τις διατάξεις περί της θρησκευτικής ελευθερίας. Στον αντίποδα επικριτές της πολυγαμίας κάνουν λόγο για υποδούλωση γυναικών, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ανηλίκων, που υποχρεώνονται να παντρευτούν ηλικιωμένους άνδρες και σωρεία κοινωνικών προβλημάτων, που απορρέουν της εν λόγω πρακτικής.

Σχόλια