Μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αμερικανικές φυλακές καταγγέλλει η ACLU

0

Οι δικηγόροι ερεύνησαν περίπου 185 υποθέσεις, όπου οι γυναίκες-κρατούμενες υπέβαλαν επίσημες καταγγελίες στο Μεταναστευτικό και Τελωνειακό Γραφείο (Immigration and Customs Enforcement – ICE) για την κακοποίηση που υπέστησαν, ενώ εξέτιαν την ποινή τους. Η πλειονότητα των καταγγελιών αφορούσε σεξουαλικές επιθέσεις ανδρών σωφρονιστικών υπαλλήλων σε γυναίκες φυλακισμένες.

Εντυπωσιακό ήταν ότι οι περιπτώσεις δεν σχετίζονταν με συγκεκριμένες προβληματικές φυλακές, αλλά δημιουργούσαν μοτίβο, που απλώνεται σε όλα τα σωφρονιστικά ιδρύματα στη χώρα.«Παρατηρήσαμε ότι το πρόβλημα είναι γενικό και έχει ρίζες συστημικές-θεσμικές. Και μόνο του το γεγονός ότι οι καταγγελίες είναι τόσο διάσπαρτες είναι ανησυχητικό», σχολίασε ο Ντείβιντ Σαπίρο, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η ομάδα ετοίμασε ένα παραστατικό χάρτη, όπου απεικονίζονται τα στατιστικά στοιχεία, που προέκυψαν από την έρευνα. Καταγγελίες γυναικών-κρατουμένων φαίνεται ότι έχουν γίνει σε 22 από τις 50 Πολιτείες, με μεγαλύτερη συχνότητα στις Πολιτείες Τέξας, Αριζόνα και Καλιφόρνια.

Ιδίως το Τέξας έχει τον μεγαλύτερο αριθμό επίσημων καταγγελιών –φτάνουν τις 56-, πράγμα που εξηγείται εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης συγκέντρωσης σωφρονιστικών ιδρυμάτων και αναμορφωτηρίων σε σχέση με άλλες Πολιτείες. Πολλά από τα κέντρα κράτησης που λειτουργούν στο Τέξας έχουν αναθέσει τη διαχείρισή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η Corrections Corporation of America. Κατά αυτής άσκησε πριν λίγες μέρες αγωγή η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, εκπροσωπώντας τρεις αλλοδαπές γυναίκες που κακοποιήθηκαν στο ελεγχόμενο από την εταιρεία κέντρο κράτησης Don Hutto Family Residential Center, όπου κρατούνταν μέχρι τη χορήγηση ασύλου.

Παράλληλα με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων στις φυλακές η ACLU ερεύνησε και τη διόγκωση του αριθμού των κρατούμενων λαθρομεταναστών τα τελευταία χρόνια. Αυτό διότι τα θύματα κακοποίησης και βάναυσης συμπεριφοράς είναι συχνά γυναίκες και άνδρες λαθρομετανάστες, που συλλαμβάνονται κατά την είσοδό τους από το Μεξικό και οδηγούνται σε κέντρα κράτησης, έως ότου απελαθούν.

ο χάρτης-γράφημα για την κατανομή των επιθέσεων ανά πολιτεία
 

Σχόλια