Μ.Βρετανία: Δικαστική απόφαση για στείρωση διανοητικά ανάπηρου «προς ίδιον συμφέρον»

0

Μια ιστορικής σημασίας απόφαση έλαβε η βρετανική δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι είναι θεμιτή η υποβολή σε στείρωση διανοητικά ανάπηρου άνδρα, ανίκανου να χρησιμοποιήσει μέσα αντισύλληψης, προκειμένου να προστατευτεί αποτελεσματικά το ατομικό συμφέρον του.

Πρόκειται για τον 36χρονο D.E, ο οποίος πάσχει από σοβαρή νοητική υστέρηση και απέκτησε το 2010 γιο, από την, επίσης διανοητικά ανάπηρη σύντροφό του, P.Q. Σύμφωνα με την οικογένεια και τους γιατρούς τους 36χρονου, η απόκτηση τέκνου ήταν κάτι που δεν επιθυμούσε ο D.E, ενώ παράλληλα η γέννηση του αγοριού «κλόνισε σοβαρά» τον άνδρα, ο οποίος δεν μπορούσε να συνδέσει το γεγονός με τις ερωτικές επαφές του με τη σύντροφό του.

Το βρετανικό δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα των κηδεμόνων και των ιατρών του D.E, καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών, χορηγώντας άδεια για την επέμβαση της βαζεκτομής. Σύμφωνα με τη δικαστή Elinor King, «η επέμβαση αυτή είναι αδιαμφισβήτητα προς το συμφέρον του D.E, καθώς θα του προσφέρει ανεξαρτησία και τη δυνατότητα συνέχισης της σχέσης του με την P.Q».

Υπενθυμίζεται, ότι η υποχρεωτική στείρωση ατόμων με ειδικές ανάγκες, πρακτική ευρέως διαδεδομένη κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, αποτελεί υπό το καθεστώς του ισχύοντος δικαίου έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με το συνήγορο της οικογένειας του D.E, Angus Moon, η υπό κρίση υπόθεση «ουδεμία σχέση έχει με την ευγονική, καθώς πρόκειται για μια λύση, την οποία επιθυμούν όλες οι πλευρές και η επέμβαση δεν πραγματοποιείται ενάντια στη θέληση του ενδιαφερόμενου», ενώ τόνισε, ότι πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, η οποία δε δημιουργεί δεδικασμένο.
 

Σχόλια