Με αγωγή απειλεί το Περού το πανεπιστήμιο του Γέιλ για χιλιάδες αντικείμενα των Ίνκας

0

Η κυβέρνηση του Περού σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη εις βάρος του πανεπιστημίου Γέιλ των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να ανακτήσει χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που αποσπάστηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο, Μάτσου Πίτσου στις αρχές του 20ου αιώνα.

Τα αρχαία αντικείμενα εστάλησαν στο Γέιλ έπειτα από την ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου στις Άνδεις από τον απόφοιτο του αμερικανικού πανεπιστημίου, Χίραμ Μπίνγκαμ το 1911.

Το Περού υποστηρίζει πως τα ευρήματα δανείσθηκαν στο Γέιλ για 18 μήνες αλλά ουδέποτε επιστράφηκαν.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού πανεπιστημίου χαρακτήρισε την ενέργεια της περουβιανής ηγεσίας “απογοητευτική” και πρόσθεσε ότι η αγωγή δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο συμφέρον ούτε τις επόμενες γενιές.

Τον περασμένο Μάρτιο μετέβη στο Γέιλ ομάδα από το περουβιανό Εθνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για να καταγράψει τα διάφορα αντικείμενα κεραμικής, χρυσοχοΐας και πολυάριθμα οστά που φιλοξενούνται στις αποθήκες του, στα πλαίσια της συμφωνίας για τον επαναπατρισμό τους.

Το Περού έχει απειλήσει το Γέιλ με αγωγή και στο παρελθόν. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κατατεθεί η αγωγή.

Το Περού υποστηρίζει ότι το αμερικανικό πανεπιστήμιο διαθέτει περισσότερα από 4.000 αντικείμενα της αρχαίας πρωτεύουσας των Ίνκας.

Εν αντιθέσει το Γέιλ υποστηρίζει ότι ο αριθμός των αντικειμένων είναι πολύ μικρότερος και ότι έχει κάνει προσφορές για επαναπατρισμό ενός μέρους των αντικειμένων στο Περού.