Με αυστηρότερους κανονισμούς η νέα αντικαπνιστική νομοθεσία της ΕΕ από το 2016

0

Με νέα αντικαπνιστική νομοθεσία επανέρχεται η ΕΕ, σύμφωνα με νέα Οδηγία η οποία
περιλαμβάνει πιο εμφανείς προειδοποιήσεις για την υγεία στα πακέτα των τσιγάρων και τη θέσπιση των πρώτων κανονισμών της ΕΕ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι προειδοποιήσεις στην επιφάνεια των πακέτων θα καταλαμβάνει το 65% ενώ σε σχέση με το θέμα των ηλεκτρικών τσιγάρων, τα περισσότερα θα πωλούνται ως καταναλωτικά προϊόντα μάλλον παρά ως ιατρικές συσκευές που θα διέπονται από αυστηρότερες κανονιστικές ρυθμίσεις, όπως ήθελαν αρχικά οι κυβερνήσεις.

Ωστόσο, ενώ θα επιτραπούν τα δημοφιλή ηλεκτρονικά τσιγάρα, η Κομισιόν θα μπορεί να επιβάλει στο μέλλον την απαγόρευσή τους σε όλη την ΕΕ, αν τρία ή περισσότερα κράτη-μέλη τα απαγορεύσουν για λόγους υγείας.

Από το 2016, όταν οι αλλαγές στους κανονισμούς θα τεθούν σε ισχύ, τα τσιγάρα, ο καπνός για στριφτά τσιγάρα και άλλα προϊόντα καπνού, θα πρέπει να φέρουν μακάβριες φωτογραφίες και κείμενα προειδοποίησης για την υγεία, που να καλύπτουν το 65% των εμπρός και πίσω επιφανειών των πακέτων.

Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν, επίσης, την απαγόρευση των προϊόντων καπνού για κάπνισμα που περιέχουν γεύσεις όπως φρούτου ή βανίλιας. Τα τσιγάρα μεντόλ θα απαγορευθούν τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού μερικές κυβερνήσεις ζήτησαν τη βραδύτερη σταδιακή απαγόρευσή τους. Οπως δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας, Τόνιο Μποργκ, “η απαγόρευση χαρακτηριστικών γεύσεων όπως φρούτων ή μέντας, που προσελκύουν τους νέους ανθρώπους, θα κάνουν τη μύηση στο κάπνισμα λιγότερο δελεαστική».

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί επίσημα από τους υπουργούς της ΕΕ και την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πριν τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη χρονιά.
 

Σχόλια