Με δικαστική απόφαση στη δημοσιότητα πληροφορίες για τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο

0

Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε το πράσινο φως για τη διάθεση μη απόρρητων πληροφοριών για περισσότερους από 100 κρατούμενους της φυλακής της βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τόμας Χόγκαν έδωσε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης διορία μέχρι τις 29 Ιουλίου, προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία ή να αποφασίσει ποιες πληροφορίες επιθυμεί να παραμείνουν κρυφές.

Αξιωματούχοι του υπουργείου δήλωσαν ότι δεν σκόπευαν τα στοιχεία να παραμείνουν σφραγισμένα για πάντα και ζήτησε παράταση για να αφαιρέσει τις «ευαίσθητες» πληροφορίες.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εξέφρασε την ικανοποίησή της .
Δικηγόρος της ACLU δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της παράδοσης για δημόσιες και ανοιχτές δίκες στις ΗΠΑ που είναι απαραίτητες, ώστε να λογοδοτήσουν αυτοί που πρέπει και να εφαρμοστεί ο νόμος.

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αντιτάσσεται στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα USA Today, δείχνει ότι δύο στους τρεις Αμερικανούς αντιτάσσονται στο κλείσιμο της φυλακής στο Γκουαντάναμο και διαφωνούν με τη μεταφορά ορισμένων κρατουμένων στο αμερικανικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, ένας κρατούμενος από την Υεμένη πέθανε, πιθανόν μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, στο Γκουαντάναμο, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Είναι ο πέμπτος κρατούμενος που ανακοινώνεται ότι αυτοκτόνησε στο κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο, που άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2002.

Σχόλια