Με φυλάκιση απειλούνται Αμερικανοί δημοσιογράφοι για μη αποκάλυψη των πηγών τους

0

Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ ενέκρινε πρωτόδικη απόφαση που διέταξε την φυλάκιση δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, επειδή αρνήθηκαν να αποκαλύψουν τις πηγές τους στην υπόθεση διαρροής της ταυτότητας της πράκτορα της CIA, Βάλερι Πλαμ. Συγκεκριμένα, το εφετείο έκρινε ότι οι δημοσιογράφοι Τζούντιθ Μίλερ της εφημερίδας New York Times και Μάθιου Κούπερ του περιοδικού Time προσέβαλαν το δικαστήριο αρνούμενοι να συνεργαστούν μαζί του.

Το δικαστήριο βασίστηκε σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1972, σύμφωνα με την οποία η ελευθερία του Τύπου που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα δεν προστατεύει τους δημοσιογράφους, όταν η μαρτυρία τους μπορεί να αποδειχτεί ουσιαστικής σημασίας για τη διαλεύκανση εγκληματικών υποθέσεων. Η έρευνα στην οποία κλήθηκαν να καταθέσουν οι δημοσιογράφοι αφορά στην αποκάλυψη του ονόματος της πράκτορος Βάλερι Πλαμ, συζύγου του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ουίλσον. Η δημοσιοποίηση της ταυτότητας ενός μέλους της CIA θεωρείται εγκληματική ενέργεια στις ΗΠΑ.

Τώρα και οι δύο κινδυνεύουν με 18μηνη φυλάκιση, ωστόσο οι δικηγόροι τους δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αμερικής.

Σχόλια