Με κατάσχεση απειλείται ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

0

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα απειλείται με κατάσχεση των ύψους 1,51 δισεκατομμυρίων ευρώ καταθέσεων του καθώς αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για διαφθορά ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας κατά την πενταετή θητεία του κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να ενισχύσει τους ήδη πλούσιους συνεργάτες του και τις επιχειρήσεις της οικογένειας του.

«Παρουσιάζουμε αποδείξεις, για να ζητήσουμε από το δικαστήριο να κατασχέσει τον ασυνήθιστο πλούτο και να τον τοποθετήσει στα κρατικά ταμεία», δήλωσε ο επικεφαλής των εισαγγελέων, Σεκσάν Μπανγκοσομπούν.
Οι καταθέσεις του Σιναουάτρα «πάγωσαν» τον Ιούλιο του 2007 με απόφαση επιτροπής αδιάφθορων, η οποία διορίστηκε από τους πραξικοπηματίες και διέταξε τις ταϊλανδικές τράπεζες να παγώσουν όλες τις καταθέσεις του Τακσίν στο εσωτερικό, κατηγορώντας τον για συσσώρευση υπερβολικού πλούτου αφότου εξελέγη πρωθυπουργός το 2001.
Ο Τακσίν, ο οποίος ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα, το Σεπτέμβριο του 2006, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη δίκη του, στις 11 Αυγούστου και προτίμησε να καταφύγει στο Λονδίνο, όπου, επικαλούμενος «απειλή κατά της ζωής του και πολιτικές διώξεις», ετοιμάζεται να υποβάλει αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ταϊλάνδης εξέδωσε εναντίον του Τακσίν και της συζύγου του Ποτζαμάν εντάλματα σύλληψης και κατάσχεσε τις ύψους 258.000 ευρώ, εγγυήσεις που είχαν καταθέσει για να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι.
Ο Τακσίν αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα και αποδίδει τις διώξεις στους πολιτικούς τους εχθρούς, οι οποίοι, όπως ισχυρίζεται, μηχανεύθηκαν το πραξικόπημα του 2006 και αναμειγνύονται στα δικαστήρια, καθιστώντας απίθανο το ενδεχόμενο να έχει μία δίκαιη δίκη.
Η σύζυγος του Ποτζαμάν καταδικάστηκε ερήμην στις 31 Ιουλίου σε τριετή φυλάκιση για άλλη υπόθεση διαφθοράς, ενώ τα παιδιά του έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ταϊλάνδη και βρίσκονται στο Λονδίνο.

Σχόλια