Με μαντήλα οι γυναίκες δικηγόροι στη Γάζα

0

Ο επικεφαλής του σώματος των δικαστών στη Λωρίδα της Γάζας διέταξε τις δικηγόρους να καλύπτουν με μαντήλα το κεφάλι μέσα στο δικαστήριο και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ελεγχόμενη από την ισλαμιστική Χαμάς παλαιστινιακή αυτή περιοχή.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Χάμντι Σακούρα, η εγκύκλιος του αρχιδικαστή Αμπντέλ Ραούφ αλ Χάλαμπι παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες και προκαλεί φόβους ότι η Χαμάς σκοπεύει να επιβάλει τον ισλαμικό νόμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς, η οποία απέσπασε τον έλεγχο της περιοχής από την Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ύστερα από αιματηρές ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις το 2007, αρνείται ότι έχει παρόμοια πρόθεση.

Πολλές ακόμα οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα εξέδωσαν ανακοινώσεις τονίζοντας ότι η εγκύκλιος που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου, αποτελεί παραβίαση των ατομικών ελευθεριών.

Το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δικηγόρων εξάλλου που εκπροσωπεί τους δικηγόρους στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, αξιώνει να ανακληθεί η σχετική απόφαση, με την οποία θα υποχρεώνονται και οι άρρενες δικηγόροι να φορούν σκούρα ενδυμασία μέσα στα δικαστήρια.

Σχόλια