Με μήνυση κατά της Κροατίας απαντά η Σερβία

0

Μήνυση κατά της Κροατίας θα καταθέσει η Σερβία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με τις κατηγορίες της εθνοκάθαρσης και εγκλημάτων πολέμου που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα».

Πρόκειται για την επιχείρηση που αποσκοπούσε στην ανάκτηση του ελέγχου από την κροατική πλευρά της περιοχής της Κράινα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, κ. Βουκ Γέρεμιτς.

Πρόκειται για την απάντηση της Σερβίας στην ανακοίνωση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ότι είναι αρμόδιο για να εξετάσει την προσφυγή της Κροατίας κατά της Σερβίας, για γενοκτονία.
«Η Κροατία δεν απάντησε με τον αρμόζοντα τρόπο στο χέρι συμφιλίωσης που επανειλημμένα της έδωσε η Σερβία, επιθυμώντας να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να στραφούν μαζί σε ένα κοινό μέλλον στην Ευρώπη. Θα κατατεθεί τώρα μήνυση κατά της Κροατίας προκειμένου να αποκαλυφθεί επιτέλους η αλήθεια», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας.
Ο κ. Γέρεμιτς δήλωσε ότι η Κροατία αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι «250.000 Σέρβοι έπεσαν θύματα εθνοκάθαρσης στην επικράτεια της Κροατίας το 1995».
Τόνισε δε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να παρουσιάσουμε όπως πρέπει την υπόθεσή μας ενώπιον των δικαστικών αρχών. Θα εξετάσουμε όλες τις εξελίξεις στον 20ο αιώνα, τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και ό,τι αφορά το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας. Θα στραφούμε προς την ιστορία προκειμένου να αποκαλύψουμε την αλήθεια προς όφελος του κοινού μας μέλλοντος».
Αναφερόμενος στις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Γέρεμιτς είπε ότι η Σερβία επιθυμεί να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους γείτονές της, αλλά «η αλήθεια για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Καταιγίδα πρέπει να αποκαλυφθούν».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας διευκρίνισε ότι η μήνυση θα κατατεθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχει κατατεθεί και η μήνυση της Κροατίας.