Με συλλήψεις απειλεί ευρωπαίους παρατηρητές των εκλογών ο Γ. Ε. του Τέξας

0

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Greg Abbott, απέστειλε επιστολή [PDF] στον ΟΑΣΕ, δηλώνοντας την εναντίωσή του στην παρουσία παρατηρητών του Οργανισμού την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, δεδομένου ότι ο ΟΑΣΕ στερείται δικαιοδοσίας επί αμερικανικού εδάφους.

Ο κ. Abbott εξέφρασε καχυποψία ως προς τον σκοπό των ελέγχων που προτίθεται να διενεργήσει ο Οργανισμός, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Abbott, έχει ταχθεί κατά του εκλογικού νόμου του Τέξας, που προβλέπει την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων.

Ο εν λόγω νόμος έχει δεχθεί κριτικές εντός και εκτός της χώρας, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων ταυτοποίησης που προβλέπονται σε αυτόν και οι οποίες κρίνονται ως υπέρμετρος περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Abbott, τον Κυβερνήτη του Τέξας Rick Perry και το νομοθετικό σώμα της συγκεκριμένης πολιτείας, οι ανωτέρω νομοθετικές προβλέψεις είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα απάτης, ενώ υπέρ της συνταγματικότητας αυτών έχει κρίνει και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τέλος, ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας, κάλεσε τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ να συζητήσουν τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία προς την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας, χωρίς όμως να πλησιάσουν ή να αναμειχθούν στην διενέργεια αυτής, γεγονός που θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα και θα οδηγούσε στη σύλληψη τους.