Με τετράχρονη φυλάκιση καταδικάστηκε ο ιδρυτής εταιρείας εμφυτευμάτων στη Γαλλία

0

Πρόκειται για τον εβδομηντατετράχρονο Ζαν-Κλοντ Μας, ιδρυτή της γαλλικής εταιρείας εμφυτευμάτων στήθους Poly Implant Prothese (PIP) που καταδικάστηκε από δικαστήριο της Μασσαλίας σε τετραετή ποινή φυλάκισης επειδή εξαπατούσε επί χρόνια τις πελάτισσές του αποκρύπτοντάς τους ότι τα εμφυτεύματα περιείχαν σιλικόνη κατώτερης ποιότητας με αποτέλεσμα πολλά εξ αυτών να υποστούν ρήξη απειλώντας την ζωή 300.000 γυναικών που τα έχουν χρησιμοποιήσει.

Η υπόθεση είχε προκάλεσει ιδιαίτερη δημοσιότητα το 2011 και διεθνή πανικό μετά τη σύσταση των γαλλικών αρχών προς τις γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει τα εν λόγω εμφυτεύματα, να τα αφαιρέσουν προληπτικά επειδή κινδυνεύουν να υποστούν ρήξη. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε παραδεχθεί τότε ότι στα εμφυτεύματα χρησιμοποιούσαν φθηνότερη σιλικόνη.

Ωστόσο, όπως είχε ισχυριστεί, η σιλικόνη που χρησιμοποιουσαν δεν αποτελούσε κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Οι γαλλικές αρχές υγείας έκλεισαν την εταιρεία το 2010. Περισσότερες από 400.000 γυναίκες παγκοσμίως έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα της PIP ενώ 13.500 Γαλλίδες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Τελικά, περίπου 2.000 ήταν εκείνες που στράφηκαν δικαστικώς εναντίον της εταιρείας στη Γαλλία.

Σχόλια