Μεγ. Βρετανία: Απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στις φυλακές

0

Ο Υπουργός Σωφρονιστικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας, Άντριου Σίλους, εισάγει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο, με το οποίο θα υποχρεώνονται οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρουν τη λειτουργία των συσκευών των κρατουμένων, που δεν έχουν λάβει προηγουμένως, την προβλεπόμενη ειδική άδεια.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συζητείται εν μέσω ανησυχιών ότι οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν παράνομα συσκευές για τη διεξαγωγή εγκληματικών δραστηριοτήτων, μέσα από τις φυλακές. Με τη δυνατότητα απενεργοποίησης των παράνομων κινητών τηλεφώνων τη στιγμή που θα εντοπιστούν, προλαμβάνεται η εγκληματική δραστηριότητα των κρατουμένων.

Το συγκεκριμένο μέτρο σημαίνει ότι μόλις μια μη εξουσιοδοτημένη συσκευή ή κάρτα sim αναγνωριστεί από ένα νέας γενιάς μηχάνημα ανίχνευσης, οι αρχές των φυλακών θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για έκδοση διαταγής δικαστηρίου περί αποσύνδεσης του κινητού τηλεφώνου. Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι η σχετική δικαστική διαταγή μπορεί να εκδοθεί χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη κατάσχεση της συσκευής ή απόδειξη ότι αυτή χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένο κρατούμενο.

Η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές ισχύει στη Μεγάλη Βρετανία από το 2012. με μέτρα όπως την ανίχνευση των συσκευών μέσω σαρωτών σώματος, μηχανημάτων με ακτίνες Χ, ανιχνευτών μετάλλων, ακόμα και με την πρόβλεψη για απενεργοποίηση του σήματος κινητής τηλεφωνίας εντός των χώρων των καταστημάτων κράτησης.
 

Σχόλια