Μείωση σωφρονιστικού πληθυσμού στη Λατινική Αμερική ζητά η HRW

0

Τη μείωση του σωφρονιστικού πληθυσμού της Λατινικής Αμερικής ζήτησε η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW) την Πέμπτη, επικαλούμενη κακές συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων. Το κάλεσμα της οργάνωσης έγινε κατόπιν πρόσφατης φωτιάς σε φυλακές της Ονδούρα.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη και προκάλεσε τo θάνατο περίπου τριακοσίων τροφίμων, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα δελτίου τύπου, καταδικάζοντας τις άθλιες συνθήκες κράτησης, οι ποίες περιλαμβάνουν κακές συνθήκες διατροφής και υγιεινής. «Ο τραγικός θάνατος εκατοντάδων τροφίμων αποτελεί ένα από τα χειρότερα περιστατικά του τελευταίου διαστήματος, κι οφείλεται στον υπεράριθμο σωφρονιστικό πληθυσμό και στις ελλιπείς συνθήκες προστασίας των κρατουμένων, που είναι μόνιμα προβλήματα για την Ονδούρα», σχολίασε ο Jose Miguel Vivanco, διευθυντής της HRW America. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Ονδούρα διαθέτει 24 φυλακές χωρητικότητας 8.000 τροφίμων, ενώ στην πραγματικότητα ο αριθμός των φυλακισμένων υπερβαίνει τις 13.000.

Προβλήματα με υπεράριθμους φυλακισμένους αντιμετωπίζουν, όμως, και οι ΗΠΑ. Πέρυσι, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στο πλαίσιο της υπόθεσης Brown v. Plata όρισε ότι η Πολιτεία της Καλιφόρνια είχε διετή προθεσμία για να μειώσει το σωφρονιστικό της πληθυσμό κατά 45.000 κρατούμενους. Σύμφωνα με στοιχεία του «Διεθνούς Κέντρου Μελέτης για Ζητήματα Φυλακισμένων» (International Center for Prison Studies), οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους φυλακισμένους παγκοσμίως.

 

Σχόλια