Μείωση της ευρωπαϊκής επιρροής επί του αγγλικού δικαίου ζητά η Βρετανία

0

Σε ομιλία που έδωσε τις προάλλες ο Attorney General (Ανώτερος Νομικός  Σύμβουλος  του Στέμματος και της Κυβέρνησης) Dominic Grieve, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αρχής της επικουρικότητας και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τις προτάσεις της αγγλικής κυβέρνησης ενώπιον του ΕΔΔΑ.

Ο δημόσιος διάλογος στη Βρετανία τελευταία περιστρέφεται γύρω από την πιθανή κατάργηση του Human Rights Act του 1998, το οποίο εισήχθη από την κυβέρνηση Μπλερ με σκοπό την ενίσχυση του πλαισίου της ΕΣΔΑ για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Το νομοθέτημα αντιμετωπίζει σφοδρές επικρίσεις, καθώς θεωρείται ότι διευκολύνει τη διάχυση του ευρωπαϊκού στο αγγλικό δίκαιο, και η κυβέρνηση Κάμερον εκτιμά την προοπτική αντικατάστασής του με ένα UK Bill of Rights.«Η Βρετανία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ΕΣΔΑ, ήταν το πρώτο κράτος που υπέγραψε τη Σύμβαση και δεν προτίθεται να αποχωρήσει από αυτήν.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθεί η αρχή της επικουρικότητας, η οποία ρυθμίζει τη σχέση εθνικού δικαστή και δικαστή του ΕΔΑΔ. Προφανώς και τα αγγλικά και τα ουαλικά δικαστήρια θα συνεχίζουν να υπόκεινται στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όμως και το ΕΔΑΔ οφείλει να τους αφήσει ευρύ περιθώριο δράσης, ιδίως σε περιπτώσεις που έχουν συμπληρωθεί οι ρυθμίσεις της ΕΣΔΑ με ουσιαστικές διατάξεις της εθνικής έννομης τάξης. Τότε, το ΕΔΑΔ οφείλει να μην παρεμβαίνει, εφόσον τα αγγλικά δικαστήρια έχουν ήδη κρίνει πριν από αυτό τη συμβατότητα μιας εθνικής ρύθμισης με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Grieve.Προβληματισμό είχε προκαλέσει την περασμένη εβδομάδα και ο Lord Judge, ο πλέον υψηλόβαθμος δικαστής της Αγγλίας και της Ουαλία, όταν δήλωσε ότι η Βρετανία καλό είναι να ακολουθεί στις περισσότερες υποθέσεις τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται πάντα.Η πιο πρόσφατη υπόθεση που έχασε η Βρετανία ενώπιον του ΕΔΑΔ αφορούσε τα δικαιώματα των φυλακισμένων να ψηφίζουν (υπόθεση Hirst v. United Kindgom).

Σε αυτή την υπόθεση είχε υποστηρίξει ότι ο καθορισμός των προϋποθέσεων ψηφοφορίας των φυλακισμένων είναι ζήτημα που ανάγεται στην άσκηση δημόσιας πολιτικής και εναπόκειται στην αρμοδιότητα του Αγγλικού Κοινοβουλίου, αιτιολογία που δεν είχε γίνει δεκτή από το δικαστήριο. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει απρόθυμη να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΑΔ και να αλλάξει έτσι μια βρετανική παράδοση που ισχύει εδώ και αιώνες.«Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Για αυτό το λόγο και η Βρετανία θα παρέμβει στην ακρόαση της υπόθεσης Scoppola vs. Italy ενώπιον του Grand Chamber του ΕΔΑΔ. Εγώ προσωπικά θα μεταβώ το Νοέμβριο στο Στρασβούργο για να κάνω γνωστές τις θέσεις της Βρετανίας στο ζήτημα», δήλωσε ο Grieve.

Σχόλια