Μείωση των θανατικών ποινών στην Κίνα

0

Μείωση 30% σημείωσε το ποσοστό των θανατικών ποινών στην Κίνα το 2007 σε σχέση με το 2006, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, η πτώση αυτή αποδίδεται στο νέο κανονισμό που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2007 και ο οποίος προβλέπει ότι το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο πρέπει να αναθεωρεί τις υποθέσεις και να κυρώνει την επιβολή της θανατικής ποινής σε κάθε περίπτωση.

Ο καθηγητής νομικής Λίου Ρένουεν είχε δηλώσει το 2006 ότι η εκτίμηση περί 8.000 εκτελέσεων κατ’ έτος είναι «ρεαλιστική» και πρόσθεσε ότι πριν το 1997 – πριν δηλαδή την κατάργηση της επιβολής της θανατικής ποινής σε δράστες ληστειών και κλοπών – εκτελούνταν πάνω από 10.000 άνθρωποι ετησίως.

Η Διεθνής Αμνηστία, από την πλευρά της, έχει καταγράψει 470 εκτελέσεις στην Κίνα το 2007, πολύ περισσότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, ενώ δηλώνει βέβαιη ότι ο πραγματικός αριθμός των εκτελεσθέντων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων ζητά από την Κίνα «να άρει το πέπλο μυστικότητας όσον αφορά τη θανατική ποινή», και εκείνη με τη σειρά της απάντησε ότι θα συνεχίσει να κάνει «συνετή» χρήση της θανατικής ποινής και θα την επιβάλει σε «μικρούς αριθμούς κακοποιών που διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα».