Μείωση των περιστατικών διεθνούς πειρατείας το πρώτο εξάμηνο του 2012

0

Συνολικά τους τελευταίους έξι μήνες κατεγράφησαν 177 περιστατικά πειρατείας σε αντιδιαστολή με τα 266 περιστατικά που σημειώθηκαν στο αντίστοιχο διάστημα το 2011. Σύμφωνα με την έκθεση, η γενική πτώση οφείλεται στην μείωση της δραστηριότητας των Σομαλών πειρατών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η απειλή την οποία θέτουν για τη διεθνή ναυτιλία παύει να είναι υπολογίσιμη.

«Οι επιθέσεις από Σομαλούς πειρατές καλύπτουν μεγάλο γεωγραφικό εύρος, από την Νότια Κόκκινη Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, τον Κόλπο του Ομάν μέχρι την Αραβική Θάλασσα και την λεκάνη της Σομαλίας, απειλώντας έτσι όλες τις ναυτικές διαδρομές στον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Διεθνούς Γραφείου Ναυτιλίας (International Maritime Bureau) Pottengal Mukundan. Απέναντι στην ελάττωση των επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές παρατηρήθηκε πάντως αύξηση των πειρατικών περιστατικών στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέα, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής 32 επιθέσεις έναντι 25 το 2011. Μόνο στη Νιγηρία σημειώθηκαν περίπου 17 πειρατικές επιθέσεις τους προηγούμενους έξι μήνες, ενώ το 2011 είχαν καταγραφεί μόλις έξι.

Επιπλέον, στις πειρατικές επιθέσεις σε πλοία στον Κόλπο της Γουινέα έγινε χρήση όπλων και έντονης βίας σε βάρος των ναυτικών πληρωμάτων με αποτέλεσμα δύο θανάτους. Το Διεθνές Γραφείο Ναυτιλίας είναι ανεξάρτητο σώμα εντός του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο έχει αναλάβει το έργο παρατήρησης και καταγραφής περιστατικών διεθνούς πειρατείας. Μέσω των στατιστικών στοιχείων και μελετών που δημοσιεύει προωθεί την έγκαιρη και συντονισμένη κινητοποίηση κυβερνήσεων και φορέων για την αντιμετώπιση του ζητήματος.