Μένεμ: Στο εδώλιο κατηγορούμενος για παράνομη πώληση όπλων

0

Απαγγέλθηκαν επισήμως κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ για ανάμειξη σε παράνομη πώληση όπλων.

Η εισαγγελική αρχή της Αργεντινής υποστηρίζει ότι ο Κάρλος Μένεμ πούλησε όπλα στην Κροατία και στον Ισημερινό τη δεκαετία του 90, όταν οι δύο χώρες βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, ο οποίος είναι άρρωστος, παρακολούθησε την επίσημη απαγγελία των κατηγοριών με απευθείας σύνδεση βίντεο από την επαρχία Ριόχα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο Κάρλος Μένεμ διετέλεσε πρόεδρος της Αργεντινής από το 1989 έως το 1999. Παραπέμφθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης με άλλους 17 συγκατηγορούμενους τον Οκτώβριο.

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής και οι συγκατηγορούμενοί του κατηγορούνται ότι έδωσαν την έγκριση για την πώληση τουφεκίων, αντιαρματικών ρουκετών και πυρομαχικών στην Κροατία και τον Ισημερινό από το 1991 έως το 1995.

Την περίοδο εκείνη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών είχε επιβάλει εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κροατία εξαιτίας της εμπλοκής της στη βίαιη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ το 1995 ο Ισημερινός είχε εμπλακεί σε συγκρούσεις που κράτησαν ένα μήνα με το γειτονικό Περού.

Ο Κάρλος Μένεμ υποστηρίζει ότι υπέγραψε τα διατάγματα για την αποστολή των όπλων αλλά εμμένει ότι ήταν νόμιμα διότι προορίζονταν για τη Βενεζουέλα και τον Παναμά.

Το 2001 ο Μένεμ τέθηκε σε κατ οίκον περιορισμό για λίγους μήνες κατηγορούμενος για διακίνηση παρόμοια αδικήματα αλλά αφέθηκε ελεύθερος από μια επιτροπή δικαστών, η οποία είχε όλη διοριστεί επί προεδρίας του.

Εάν κριθεί ένοχος ο Μένεμ θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών. Ωστόσο, ως εκλεγμένος γερουσιαστής στην επαρχία Ριόχα έχει ασυλία.

Οι εισαγγελείς είτε θα περιμένουν να λήξει η θητεία του το 2014 είτε να ζητήσουν από τη γερουσία να εγκρίνει ειδικό αίτημα για να οδηγηθεί στις φυλακές.

Σχόλια