Μερική ακύρωση ποινής Βόσνιων μουσουλμάνων

0

Το Εφετείο του Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ακύρωσε εν μέρει τις καταδικαστικές ποινές του Βόσνιου μουσουλμάνου πρώην στρατηγού, Ενβέρ Χατζιχασάνοβιτς και του πρώην συνταγματάρχη, Αμίρ Κουμπούρα καθώς δεν μπόρεσε να αποδειχθεί ότι υπό τις εντολές τους διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων Κροατών και Σέρβων της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-1995.

Το δικαστήριο ακύρωσε εν μέρει την απόφαση ότι ο στρατηγός Χατζιχασάνοβιτς είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει τους στρατιώτες τους να διαπράξουν δύο ανθρωποκτονίες και να βασανίσουν κρατουμένους. Η ποινή του μειώθηκε από πέντε σε τρία χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης.

Ο Κουμπούρα αθωώθηκε από τις κατηγορία ότι ευθύνεται για τη λεηλασία στο χωριό Βαρεσκούτ και η ποινή του μειώθηκε από δύο χρόνια και έξι μήνες σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Το δικαστήριο απεφάνθη επίσης ότι η εισαγγελική αρχή δεν κατάφερε να πείσει ότι οι κατηγορούμενοι είχαν πλήρη επίγνωση των βιαιοτήτων που διαπράττονταν από τους στρατιώτες τους.

Σχόλια