Μετά θάνατον αναγνώριση για τον Ναζίμ Χικμέτ από την Τουρκία

0

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ποκαταστήσει μετά θάνατον την υπηκοότητα στον Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς της χώρας.

Ο Ναζίμ Χικμέτ έχασε την τουρκική υπηκοότητα τη δεκαετία του 50 εξαιτίας των αριστερών μαρξιστικών πολιτικών του πεποιθήσεων, φυλακίστηκε για 15 χρόνια και αναγκάστηκε να ζητήσει πολιτικό άσυλο στο εξωτερικό.

Ο Χικμέτ, ο οποίος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και απεβίωσε το 1963 εξόριστος στην Μόσχα, θεωρείται από τους εκσυγχρονιστές της τουρκικής ποίησης τη δεκαετία του 30 και το έργο του έχει μεταφραστεί σε τουλάχιστον 50 γλώσσες.

Κάποια από τα γνωστότερα έργα του είναι “”Το ερωτευμένο σύννεφο””, “”Γιατί αυτοκτόνησε ο Μπενερτζή”” και “”Η γελάδα””.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ηγεσίας, Τσεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι ήρθε πλέον το πλήρωμα του χρόνου για την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στον Ναζίμ Χικμέτ.

“Τα αδικήματα, τα οποία ανάγκασαν την τότε ηγεσία να αφαιρέσει από τον Χικμέτ την υπηκοότητα σήμερα δε θεωρούνται αδικήματα”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Ο Τσεμίλ Τσιτσέκ δήλωσε ότι οι συγγενείς του Χικμέτ θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να μεταφέρουν τα λείψανα του εκλιπόντος από την Μόσχα στην Τουρκία.

Η επιθυμία του Χικμέτ σύμφωνα με τη διαθήκη του ήταν να να ταφεί σε κοιμητήριο της Ανατολίας.

Ο Τούρκος λογοτέχνης όταν έχασε την τουρκική υπηκοότητα, απέκτησε την πολωνική.

Το έργο του Χικμέτ ήταν απαγορευμένο στην Τουρκία μέχρι το 1965 λόγω των δεσμών του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και την τότε Σοβιετική Ένωση.

Ακόμα και πρόσφατα το 2005, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και ανέκριναν έναν έφηβο που διάβαζε ποιήματα του Χικμέτ στο σχολείο του.

Σχόλια