Μεξικό: Αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικό έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η απαγόρευση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, η οποία προβλέπεται στους νόμους των περισσότερων μεξικανικών πολιτειών.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι είναι αντισυνταγματικός οποιοσδήποτε νόμος μεξικανικής πολιτείας, στα πλαίσια του οποίου «η τεκνοποίηση θεωρείται ως ο απώτατος σκοπός του γάμου, ή ο γάμος ορίζεται ως τελούμενος ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα».

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί «νομολογιακή θέση», με αποτέλεσμα να μην ακυρώνονται αυτομάτως οι επίμαχοι νόμοι των μεξικανικών πολιτειών, κάτι που σημαίνει ότι τα ομόφυλα ζευγάρια, στα οποία δεν χορηγείται άδεια γάμου από την πολιτεία, θα πρέπει να απευθυνθούν σε δικαστήριο, για την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος τους. Όμως, δεδομένης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όλα τα δικαστήρια υποχρεώνονται στην έγκριση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων έχει νομιμοποιηθεί ήδη στην πόλη του Μεξικό και στη μεξικανική πολιτεία της Κοαουίλα, αλλά και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη.