Μεξικό: Διπλασιασμός των ποινών για το έγκλημα της απαγωγής

0

Η κυβέρνηση του Μεξικό ανακοίνωσε την εφαρμογή νέας νομοθετικής διάταξης με την οποία διπλασιάζονται οι ποινές για το έγκλημα της απαγωγής.

Με το νέο μέτρο, η ελάχιστη ποινή θα φτάνει τα 20 έως 40 έτη και η μέγιστη θα ξεκινά από τα 50 και θα φτάνει στα 140 έτη, για όσους σκοτώνουν τα θύματά τους. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη βαρύτητα της ποινής μεταξύ άλλων, είναι ο τραυματισμός του θύματος, η απαγωγή ανηλίκων και το αν ο κατάδικος είναι νυν ή πρώην αστυνομικός ή στρατιώτης. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί επακόλουθο της δραματικής αύξησης του αριθμού των απαγωγών που σημειώνονται στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Ειδικότερα, το 2007 αναφέρθηκαν στην αστυνομία 440 απαγωγές, ενώ το 2013 ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 1.698 απαγωγές, σημειώνοντας 20 τοις εκατό αύξηση από το 2012.

Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι λιγότερο από το 2% των απαγωγών έχουν αναφερθεί, που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των απαγωγών στο Μεξικό θα μπορούσε να φτάνει τις 100.000 ανά έτος. Οργανισμοί για τα δικαιώματα του πολίτη τάσσονται υπέρ της νέας ρύθμισης, ωστόσο, πολλοί πιστεύουν πως η αύξηση των αναφορών, των διώξεων και του αριθμού των ατόμων που τελικά καταδικάζονται, θα συμβάλει στη μείωση τέτοιων εγκλημάτων περισσότερο από την ίδια την αύξηση των ποινών.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα το Μεξικό βρέθηκε στη δεύτερη θέση σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων κατά συλληφθέντων σε σχετική έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, με το 64% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως φοβούνται ότι αν συλληφθούν, θα υποβληθούν σε βασανιστήρια.

Αντίστοιχα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα επίσης στο στρατό και το ναυτικό και γι’ αυτό το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους η Διεθνής Αμνηστία προέτρεψε το νομοθετικό σώμα της χώρας να μεταρρυθμίσει το σύστημα απονομής της στρατιωτικής δικαιοσύνης, λόγω
των συνεχών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
 

Σχόλια