Μιανμάρ: Δέσμευση για θέσπιση συντάγματος

0

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ δεσμεύτηκε να δρομολογήσει τη σύσταση 54μελούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση νέου συντάγματος της χώρας.

Η εν λόγω δέσμευση εντάσσεται στο πρόγραμμα δράσης επτά σημείων για τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή θα απαρτίζεται από στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιου Άουνγκ Το.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της συνταγματικής επιτροπής.

Το πρώτο στάδιο του επονομαζόμενου «οδικού χάρτη» προς τον εκδημοκρατισμό ολοκληρώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου έπειτα από συναντήσεις 14 ετών. Η ηγέτις του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Συνασπισμού για τη Δημοκρατία, Αούνγκ Σαν Σου Κι, έχει μποϊκοτάρει τις περισσότερες από τις συναντήσεις.

Η Αούνγκ Σαν Σου Κι παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στην πρωτεύουσα Γιανγκόν από την τελευταία σύλληψή της, το 2003. Η στρατιωτική ηγεσία ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία το 1962.

Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίζει τις συνομιλίες για τη θέσπιση συντάγματος «απάτη» επισημαίνοντας ότι μοναδικός στόχος είναι η εδραίωση των συνταγματαρχών στην εξουσία.

Σχόλια