Μιανμάρ: Καταδίκη τριών ανδρών για προσβολή του θρησκεύματος μέσω διαφημιστικής αφίσας

0

Δικαστήριο στη Μιανμάρ καταδίκασε την περασμένη Τρίτη έναν Νεοζηλανδό και δύο Βιρμανούς σε φυλάκιση δυόμιση ετών, για προσβολή του Βουδισμού, μέσω διαφημιστικής αφίσας που απεικόνιζε το Βούδα με ακουστικά.

Η επίμαχη αφίσα, απεικόνιζε το Βούδα να φοράει ακουστικά και αναρτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Facebook με σκοπό να διαφημίσει το μπαρ το οποίο ανήκει στον Tun Thurein, έναν από τους κατηγορούμενος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να προσβάλλουν το Βουδισμό, και ο Thurein ισχυρίστηκε ότι υπεύθυνος για την επίμαχη ανάρτηση ήταν ο Νεοζηλανδός διευθυντής του μπαρ, Philip Blackwood. Όμως, ο δικαστής της υπόθεσης, Ye Lwin, έκρινε ότι αν και ο Blackwood ζήτησε συγγνώμη για την ανάρτηση, «έδρασε σκόπιμα για την προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων».

Ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Rupert Abbott, δήλωσε ότι: «Είναι γελοίο το γεγονός ότι αυτοί οι άνδρες φυλακίστηκαν επειδή ανήρτησαν μια εικόνα στο διαδίκτυο για να προωθήσουν την επιχείρηση τους. Πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι άμεσα και χωρίς όρους», ενώ και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέκριναν την απόφαση.

Σχόλια