Μήνυμα στρατηγών προς Ερντογάν

0

Τη σημασία προσήλωσης στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους της Τουρκίας υπογράμμισε ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει για τις επικείμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.
Ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, δεύτερος στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, υποστήριξε «ότι ο λαϊκός χαρακτήρας του κράτους αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο όλων των αξιών στις οποίες βασίζεται η δημοκρατία της Τουρκίας και δε πρέπει να περιληφθεί στη συζήτηση για το νέο Σύνταγμα».
Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα φέρουν την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν αντιθέσει οι υπερασπιστές του κοσμικού κράτους καταγγέλλουν την κυβέρνηση Ερντογάν για κρυφή ισλαμική ατζέντα.
«Οι ενέργειες κατά του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και κατά των φυλετικών μειονοτήτων έχουν ένα κοινό στόχο, την αποδόμηση του έθνους κράτους», είπε ο Τούρκος στρατηγός και πρόσθεσε, «ο τουρκικός στρατός ήταν ανέκαθεν προστάτης του τουρκικού έθνους κράτους».
Η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι στο νέο σύνταγμα θα αναγνωρίζεται η διδασκαλία της κουρδικής γλώσσας σε συγκεκριμένα σχολεία. Ο Μπασμπούγκ δήλωσε επίσης αντίθετος με την παροχή εκπαίδευσης στους Κούρδους ή σε άλλες εθνοτικές μειονότητες της Τουρκίας.

Σχόλια