Μήνυμα της HRW για τον μελλοντικό ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

0

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Κρατών-Μερών του ICC στις 14 Νοέμβρη η οργάνωση δημοσίευσε ένα κείμενο με τις εκτιμήσεις της για την μέχρι τώρα πορεία του οργάνου και την αποτελεσματικότητά του στην διασφάλιση της δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με την οργάνωση το δικαστήριο έχει διατρέξει μία πρώτη σημαντική δεκαετία ζωής, ενώ το 2012 εξέδωσε την πρώτη του καταδικαστική απόφαση.

Για να συνεχιστεί η αξιοπρόσεκτη πορεία του το μείζον σύμφωνα με την HRW είναι να βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του ως προς την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης που εκκρεμούν σε βάρος αρκετών προσώπων, μεταξύ άλλων του Joseph Kony (αρχηγού επαναστατικής ομάδας από την Ουγκάντα). «Χωρίς συλλήψεις, δεν μπορεί να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αντλώντας πρακτικά μαθήματα από άλλα δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου, τα κράτη μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την Σύνοδο για να εντείνουν την έμπρακτη υποστήριξη στις προσπάθειες σύλληψης», σχολίασε χαρακτηριστικά η σύμβουλος της HRW, Elizabeth Evenson. Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε η οργάνωση αφορά στην μέριμνα για τα θύματα.

Η HRW επεσήμανε ότι το δικαστήριο συχνά δίνει την εντύπωση της αποστασιοποίησης από τα θύματα, παραγνωρίζοντας την σημασία που έχει η σύσφιγξη των σχέσεων με τις κοινότητες αυτές, ιδίως όσον αφορά στην εντύπωση ενός ουσιαστικότερου αισθήματος απονομής δικαιοσύνης. Στο πνεύμα αυτό η οργάνωση κάλεσε τα κράτη-μέρη του ICC να μην παραβλέψουν την αναγκαιότητα προσέγγισης με τα θύματα, ούτε να περικόψουν τους πόρους και το προσωπικό που διατίθεται για το σκοπό αυτό.

Σχόλια