Μήνυμα της Κομισιόν για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

0

Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το φαινόμενο του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων και τις πιθανές δράσεις που μπορεί να αναλάβει η Επιτροπή για την καταπολέμησή του.

Η στρογγυλή τράπεζα της Κομισιόν συνέπεσε με την δημοσίευση σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, στην οποία αναφέρεται πως το φαινόμενο είναι διεθνικό, ενώ ειδικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο θύματα και δυνητικά θύματα ανευρίσκονται σε τουλάχιστον 13 κράτη. Ενώ όμως τα ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν νομοθετικό πλαίσιο για την ποινική δίωξη των δραστών –είτε μέσω ειδικών διατάξεων, είτε με τις γενικές διατάξεις του ποινικού δικαίου-, τέτοιες διώξεις στην πράξη σπάνια ασκούνται λόγω δυσκολίας καταγραφής των περιστατικών και συλλογής αποδεικτικού υλικού.

«Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο κίνδυνος υποβολής στην πρακτική αυτή θα πρέπει να αποτελεί βάσιμο λόγο για τη χορήγηση ασύλου ή ανθρωπιστικής προστασίας. Στο πλαίσιο της νομοθεσίας για το άσυλο, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα κορίτσια που ζητούν άσυλο λόγω της απειλής του σωματικού ακρωτηριασμού. Στην Ευρώπη θα πρέπει να παρέχεται κατάλληλη προστασία σε γυναίκες και κορίτσια που κινδυνεύουν από ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ή σε γονείς που φοβούνται ότι θα υποστούν διώξεις διότι αρνούνται να υποστεί το παιδί τους την πρακτική αυτή» δήλωσε η Cecilia Malmström, Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σχόλια