Μήνυμα Χάγης προς το Σουδάν

0

Έκκληση για την άμεση σύλληψη και παράδοση δύο υπόπτων για εγκλήματα πολέμου απηύθυνε ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο Οκάμπο στην ηγεσία του Σουδάν.

Οι δύο φερόμενοι ως ύποπτοι εις βάρος των οποίων η γενική εισαγγελία έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης εδώ και ένα χρόνο είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του Σουδάν, Αχμέντ Μοχάμαντ Χαρούν και ο πρώην επικεφαλής πολιτοφυλακής, Αλί Κουσαγίμπ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε τα εντάλματα στις 16 Ιουνίου 2007 και έκτοτε η κυβέρνηση του Σουδάν δεν έχει απαντήσει και αρνείται να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές της Χάγης.

«Η κυβέρνηση του Σουδάν αρνείται να συμμορφωθεί με το ψήφισμα 1593 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο της γενικής εισαγγελίας.

Ένα χρόνο μετά την έκδοση των ενταλμάτων οι Αχμέντ Χαρούν και Αλί Κουσαγίμπ κυκλοφορούν ελεύθεροι στο Σουδάν και ο Αχμέντ Χαρούν ασκεί πλέον χρέη υπουργού Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

«Εξαπέλυσε επιθέσεις κατά των πολιτών του Σουδάν, κατά του λαού του, κατά των ανθρώπων που με όρκο δεσμεύτηκε να προστατεύσει. Είναι φυγόδικος και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε ο γενικός εισαγγελέας, Λουίς Μορένο Οκάμπο.

Στο Νταρφούρ σήμερα, δυόμισι εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι δέχονται επιθέσεις: «Διαπράττονται οργανωμένα εγκλήματα. Η ένδεια είναι οργανωμένη. Η ανασφάλεια είναι οργανωμένη. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Σουδάν», καταλήγει το ανακοινωθέν της γενικής εισαγγελίας.

Σχόλια