Μηνύσεις από τους αυτόχθονες της Αυστραλίας μετά τη δημόσια συγνώμη της κυβέρνησης

0

Με προσφυγές κατά της κυβέρνησης ετοιμάζονται να απαντήσουν οι οργανώσεις των αυτοχθόνων της Αυστραλίας λίγες ημέρες μετά τη δημόσια συγνώμη που απηύθυνε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κεβιν Ραντ σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ζήτησε συγνώμη «για τον βαθύ πόνο, τα δεινά και τις απώλειες» που προκάλεσαν οι ενέργειες προηγούμενων κυβερνήσεων επί δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οργανώσεις των αυτοχθόνων της Αυστραλίας αναμένεται να υποβάλουν 30 με 40 μηνύσεις διεκδικώντας αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της πολιτείας Βικτόρια.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Κλεμμένη Γενιά» διευκρίνισε ότι η μήνυση αφορά «πρόγραμμα αναγκαστικής απομάκρυνσης των παιδιών των Αβοριγίνων από τις οικογένειές τους για να ενσωματωθούν στην κοινωνία των λευκών».

Ο 44χρονος Νέβιλ Όστιν από το Ρεζερβουάρ της Μελβούρνης είναι ο πρώτος αυτόχθονος, ο οποίος υπέβαλε μήνυση και διεκδικεί εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια γιατί όταν ήταν έξι μηνών «τον χώρισαν δια της βίας από τη μάνα του» όταν εισήχθη στο νοσοκομείο με μόλυνση στο στήθος.

Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη του είδους της στη Βικτόρια. Στη Νότια Αυστραλία θύμα της «Κλεμμένης Γενιάς» κέρδισε αποζημίωση 775.000 δολάρια.

Ως γνωστό η αυστραλιανή κυβέρνηση απέκλεισε το ενδεχόμενο να χορηγήσει αποζημίωση στα θύματα τα οποία μπορούν όμως να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Νομικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η δημόσια συγνώμη της αυστραλιανής κυβέρνησης δε θα αυξήσει τις ελπίδες των αυτοχθόνων να δικαιωθούν στο θέμα των αποζημιώσεων.

Σχόλια