Μηνύσεις κατά αμερικανικών Νομικών Σχολών

0

Εντείνεται ο «πόλεμος» που έχουν κηρύξει δικηγορικές εταιρείες προς συγκεκριμένες Νομικές Σχολές των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται πως παραποιούσαν αριθμητικά στοιχεία στις εκθέσεις προοπτικών απορρόφησης των αποφοίτων τους, παραπλανώντας έτσι τους υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές για το αντίκρυσμα του τίτλου σπουδών τους. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε χθες από δύο μεγάλες δικηγορικές εταιρείες η πρόθεση κατάθεσης μηνύσεων κατά 15 Νομικών Σχολών σε επτά διαφορετικές πολιτείες.
 Αφορμή για την οργάνωση νομικού μετώπου κατά των Πανεπιστημίων αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις της ΜΚΟ “Διαφάνεια στις Νομικές Σχολές” (Law School Transparency). Η εδρεύουσα στο Τενεσί οργάνωση αξιοποίησε μαρτυρίες δυσαρεστημένων – και χρεωμένων από τα δάνεια αποπληρωμής διδάκτρων- αποφοίτων και ερεύνησε την τακτική εγκεκριμένων Νομικών Σχολών να αλλοιώνουν στατιστικές, προκειμένου να ανέλθουν θέση στην αμερικανική κατάταξη τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Τα πορίσματα ήταν συντριπτικά, αφού αποκαλύφθηκε ότι πολλά ιδρύματα υπολόγιζαν με ανορθόδοξο τρόπο τα ποσοστά των απασχολούμενων ή δημοσίευαν οικονομικά στοιχεία μόνο για ένα μικρό μέρος των αποφοίτων, ώστε να δίνεται η εντύπωση της υψηλής αγοραίας αξίας του πτυχίου.
Οι δικηγόροι που ανέλαβαν τις υποθέσεις ισχυρίζονται ότι τα νομικά τμήματα των δεκαπέντε πανεπιστημίων –ανάμεσά τους τα New York School of Law, John Marshall School of Law (Chicago), Southwestern Law School, Brooklyn Law School- ανέφεραν ότι τα ιδρύματα συνήθιζαν να εκδίδουν στατιστικές απορροφησιμότητας αποφοίτων χωρίς να διευκρινίζουν τους κλάδους –συχνά μη νομικούς- απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά συνέβαλαν προφανώς καταλυτικά στην συνεχή ροή εισακτέων και στη συνακόλουθη καταβολή υψηλότατων διδάκτρων προς όφελος των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο του Southwestern που διαφήμιζε ότι τα ποσοστά απασχόλησης πτυχιούχων κυμαίνονται μεταξύ 97 και 98 %, αριθμός προκλητικός για τους χιλιάδες νέους Αμερικανούς αποφοίτους που παραμένουν άνεργοι.

«Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να προχωρήσουμε τις δικαστικές διαδικασίες κατά των Πανεπιστημίων αυτών, αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τη βοήθεια των παιδιών που έχουν αποφοιτήσει από εκεί», δήλωσε ο Jesse Strauss, της δικηγορικής εταιρείας Strauss Law. Αντίστοιχη στάση θα τηρήσει και η δεύτερη δικηγορική εταιρεία του David Anziska, που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ονομαστικό κατάλογο των εναγόμενων σχολών και καλεί τουλάχιστον τρεις αποφοίτους ανά τμήμα να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους, ώστε να μπορεί να στηριχθεί η κατηγορία. Οι δύο εταιρείες, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Διαφάνεια στις Νομικές Σχολές», θα διοργανώσουν επιπλέον τηλεοπτική εκπομπή, για να εγείρουν τη συνειδητοποίηση σπουδαστών και κοινού για τις πραγματικές συνθήκες και τις προοπτικές του επαγγέλματος.

Σχόλια